Herinnert u zich nog DJ Jos en burgemeester Gino?

 Midden juli 2014 huurde de Landense burgemeester Gino Debroux (SPa) DJ Jos in om rondtrekkende woonwagenbewoners die zich op een privaat terrein in industriegebied tijdelijk hadden gevestigd, te verjagen met luide feestmuziek.

Dat was het begin van een hele heisa (inclusief administratieve en gerechtelijke klachten) waardoor beide heren en Landen eventjes wereldnieuws werd, een hellhole avant la lettre.

Volgens Gino Debroux ging het om een banale ingeving. Als de jonge Gino Debroux ’s zondags zijn bed niet uit kon, dan zette zijn moeder de radio luid en stond hij zo beneden. Hij probeerde een moeilijke situatie (zigeuners die niet luisterden naar de politie) vreedzaam op te lossen.” Maar de pers maakte plots vergelijkingen met folterpraktijken in Guantanamo Bay. Dat was nooit bij mij opgekomen.  Ik begrijp wel de achterliggende redenering waarmee men de zaak op het nationale niveau tilde. Wat ik deed, leek geen socialistisch beleid, want socialisten jagen de maatschappelijk zwakkeren niet weg. Alleen had ik toen niet het gevoel dat ik tegenover een benadeelde groep stond die mijn bescherming nodig had. Ik ging van een ander socialistisch principe uit, dat van een gelijke, faire behandeling voor iedereen. Ik kon toch niet toelaten dat een terrein illegaal werd ingenomen door mensen die zelfs het gezag van de politie niet erkenden”.

Binnen de SPa kwam er veel openlijke kritiek op enerzijds Gino Debroux en anderzijds op de te lauwe aanpak van toenmalig SPa-voorzitter Bruno Tobback. Een rist kopstukken eiste een debat over zijn lakse aanpak van de zaak-Landen. 45 kopstukken, parlementsleden en medewerkers vroegen Tobback in een brief om een hartig gesprek over de “lauwe en halfhartige manier” waarop hij reageerde op het idee van de Landense sp.a-burgemeester Gino Debroux om DJ Jos in te zetten tegen de zigeuners in zijn dorp. Onder anderen Freya Van den Bossche, Daniël Termont, John Crombez, Caroline Gennez, Kathleen Van Brempt, Karin Temmerman, Bert Anciaux en Peter Vanvelthoven vroegen Tobback om “zo snel mogelijk” een partijbureau samen te roepen.

Als socialistische partijleider had Tobback uitdrukkelijk afstand moeten nemen van de woorden en daden van de burgemeester, luidde het.  “De reactie van het partijhoofdkwartier was te laks en volstrekt ontoereikend. Wij willen vanuit onze diepste overtuiging dat elke mens gelijk is blijven handelen, of wij zullen het recht verliezen ons socialistisch te noemen”.

Er heerste toen binnen de SPa ongenoegen over het leiderschap van Tobback na de verkiezingsnederlaag van mei 2014. Pas midden 2015 zou hij de duimen leggen voor J.Crombez.

2022

In een interview in Humo dat verscheen op 26.4.2022 zei de huidige SPa-voorzitter C.Rousseau : “Als ik door Molenbeek rijd, voel ik me ook niet in België (…) In Brussel staan er door het lerarentekort mensen voor de klas die in het Arabisch lesgeven, omdat ze geen Frans spreken.” Die uitspraken veroorzaakte heisa in de nationale media en bij de PS, maar niet bij de SPa.

Van de klachten uit 2014 is niets gekomen.DJ Jos mocht in 2014 de Gentse Feesten afsluiten en werd uitgenodigd op Tomorrowland. Gino Debroux is nog steeds burgemeester in Landen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s